top of page

Nuhalna transluscencija (NT)

Updated: Jan 25

Tokom ranih faza trudnoće, pred kraj prvog trimestra trudnoće, lekar će preporučiti skrining test poznat kao fetalna nuhalna translucencija (NT), za procenu zdravlja bebe u razvoju. Ovaj neinvazivni test uključuje merenje debljine prostora ispunjenog tečnošću na zadnjem delu bebinog vrata i obično se sprovodi između 11. i 14. nedelje trudnoće.


Merenje nuhalne translucencije služi kao vredan indikator, koji nudi uvid u potencijalni rizik od hromozomskih abnormalnosti, kao što je Daunov sindrom, kao i drugih urođenih stanja. Ova procena, kada se kombinuje sa starošću majke i drugim faktorima, doprinosi sveobuhvatnijoj proceni dobrobiti bebe u razvoju.

Procedura uključuje specijalizovani ultrazvuk, gde se uz ostale mere, izmeri debljina prostora ispunjenog tečnošću na zadnjem delu vrata bebe. Povećana vrednost NT može ukazivati na povećan rizik, što podstiče dalje dijagnostičke testove za precizniju procenu. Važno je napomenuti da merenje povećane nuhalne translucencije ne dijagnostikuje definitivno problem, već ukazuje na potrebu za dodatnim istraživanjima. Trudnoće sa povećanim NT mogu imati dobre ishode, naglašavajući važnost naknadnog testiranja za tačnu procenu rizika.

Osim što ukazuje na hromozomske abnormalnosti, merenje povećane NT ponekad može biti povezano sa drugim potencijalnim problemima, kao što su: defekti i anomalije srca, genetski sindromi, fetalne infekcije, strukturne abnormalnosti...

Dalji dijagnostički testovi, kao što su uzorkovanje horionskih resica (CVS), ili amniocenteza, često se preporučuju da bi se preciznije procenili bebini hromozomi i ukupno zdravlje.


Konsultacije sa zdravstvenim radnicima pomažu u razumevanju određenih indikacija za dodatnim pregledima i donošenju odluka o narednim koracima na osnovu ultrazvučnog nalaza.

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page