top of page

BOLOVI U LEĐIMA U TRUDNOĆI

Updated: Aug 21, 2021

Bol u leđima predstavlja jednu od češćih tegoba u trudnoći. Obično se javlja u drugoj polovini trudnoće, posebno u trećem trimestru. Bol obično prolazi nakon rođenja bebe, ali nekada bolovi u leđima mogu trajati i mesecima nakon porođaja.

Šta su najčešći uzroci bola?


Slika za Ginekoblog, dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad, Ginekološki pregled
Bolovi u leđima u trudnoći, Ginekoblog

Materica koja se širi isteže i slabi trbušne mišiće. Trbušni mišići inače daju potporu kičmi i igraju važnu ulogu u zdravlju leđa. Pored toga, dodatna težina koja nastaje u trudnoći predstavlja veće opterećenje za mišiće i povećava stres na zglobove. Donji deo leđa se savija više nego obično da bi se prilagodio opterećenju, što rezultuje većim naprezanjem mišića, te nastaje ukočenost i bol u leđima.        

Od značaje su i određeni hormoni koji se povećano stvaraju u trudnoći, čije lučenje može doprineti bolovima u leđima. Takav je hormon koji se naziva relaksin, koji utiče da se ligamenti zglobova u karlici olabave kako bi se bebi omogućio lakši prolazak tokom porođaja.


Na koji način se bolovi mogu sprečiti i/ili ublažiti?

Pravilnim postupanjem u pogledu dnevnih aktivnosti, načina sedenja, položaja tela pri spavanju i podizanju tereta, može se smanjiti učestalost pojave bola u leđima u trudnoći. Pri sedenju dobro je koristiti potporu za donji deo leđa. Pri dužem stajanju pritisak na leđa se može smanjiti oslanjanjem jedne noge na stolicu. Najbolji položaj u postelji je ležanje na boku sa savijenim kolenima. Između nogu se može postaviti jastuk između kolena, kao i ispod stomaka. Pri podizanju tereta to treba raditi iz čučnja sa ispravljenim leđima i izbegavati savijanje u struku, što dodatno opterećuje leđa.

Korisno je nositi cipele sa niskom potpeticom, sa dobrom potporom svoda stopala, a trebalo bi izbegavati visoke potpetice zbog naginjanja tela prema napred i naprezanja mišiće donjeg dela leđa. Što se tiče odeće postoje trudničke pantalone sa potporom za trbuh, što može smanjiti uticaj težine na kičmu.


Drugi uzroci bola

Bolovi u leđima mogu biti znak nekih komplikacija u trudnoći. Na primer, bolovi u leđima mogu biti simptom prevremenog porođaja. Bol takođe može biti znak infekcije urinarnog trakta. U tom slučaju se javljaju i povišena temperatura, pečenje pri mokrenju i učestalo mokrenje, može se javiti i vaginalno krvarenje. Tada bi se trebalo javiti na pregled kod ginekologa koji vodi trudnoću. Ukoliko se isključi komplikacija trudnoće, može se preporučiti pregled i terapija fizijatra.


Prevencija i terapija

Redovno vežbanje i umerena aktivnost jača mišiće i povećava fleksibilnost. Time se može smanjiti i stres na kičmu, smanjuju se bolovi u leđima i povećava sposobnost bavljenja svakodnevnim aktivnostima. Vrste fizičke aktivnosti koje su bezbedne u trudnoći uključuju hodanje, plivanje i eventualno umereno vežbanje na simulatoru bicikla.     

Pravilno držanje tela (tokom rada, sedenja ili spavanja)

Hladno/toplo. U akutnoj fazi bola mogu biti od pomoći hladni oblozi. Nekoliko dana posle blagotvorno može delovati grejanje bolne regije. Od pomoći svakako može biti konsultacija sa lekarom.

Akupunktura. Određene studije su pokazale da akupunktura može biti efikasna u ublažavanju bolova u leđima tokom trudnoće.    

Analgetici. Primena odgovarajućih analgetika dozvoljenih u trudnoći (npr. paracetamola) može ublažiti bolnost u leđima.

Uvek bi se trebalo posavetovati sa svojim ginekologom pre započinjanja, ili promene programa vežbanja i aktivnosti tokom trudnoće, kao i pri pojavi bilo kojih tegoba koje se mogu činiti neuobičajenim za trudnoću.

408 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page